Behandlinger

Det kan være forskjellige måter å ta sjekk og utføre behandlinger og det samme med produksjon av proteser, bro og kroner. I disse eksemplene er det samme fremgangsmåte som blir brukt av tannleger og produksjon i vår klinikk i Gdansk. Videoene er link fra you tube og ikke fra vår klinikk, men fremgangsmåten er lik. Har du spørsmål om behandlinger, tar kontakt. 

Før behandlingsstart

Før du starter behandlingen, brukes det litt tid på å fylle ut en del skjema, som kan virke litt unødvendig, men som i mange tilfeller har gitt mange en oppfrisking av hukommelsen. Disse går på allergier, graviditet, medisiner du går på, tidligere medisinering, tannlegeskrekk osv. osv. Dette er for at tannlegen skal kunne tilrettelegge behandlingen ut fra dine premisser. 

Når dette er gjort er det inn til panoramarøntgen og digitalfotografering av munnhulen, før det avsluttes med en gjennomgang av bilder sammen med din behandlende tannlege. Her blir du forelagt noen forslag til behandling og dere blir enig om omfang, tidsbruk og pris på dette.

Implantater

Implantat er et bra alternativ om man skulle mangle tenner, men ofte er det lite feste i kjevebeinet, spesielt om man har manglet tenner en stund. Da må det utføres beintransplantasjon og mulig sinuslift. Hva dette er og hvordan ser du her.

Implantat fungerer egentlig som en falsk tannrot, som brukes som bropilar for proteser, bro og kroner. Skrue som er laget av titan skrues inn i beinet og skal gro fast for å bli en del av beinet. Grotid før belastning er 4-6 mnd.


Sinuslift/Bentransplantasjon

Av og til hører du ordet sinuslift, men hva er det? Utføres ved manglende benstruktur til å feste implantat.

Benoppbygging

Sinuslift eller benoppbygging er en vanlig kirurgisk prosedyre hvor kirurgen legger ben til overkjeven i området ved kjevebihulen (sinus maxillaris). Dette er av og til nødvendig for at man skal oppnå tilstrekkelig høyde på kjevekammen til å sette inn tann-implantater med ønsket lengde for å erstatte jeksler i dette området. Dette med tanke på å sette inn bro, implantater til protese eller kroner.

Inngrepet

Inngrepet blir utført med lokalbedøvelse og det legges et snitt i tannkjøttet slik at man kommer til benet. Det blir laget en liten oval åpning i benet, og her plasseres et lite volum av benstruktur for å øke tykkelsen av kjevebenet. Dette kan gjøres i samme behandling som vi setter inn implantatene hvis det er tilrådelig, eller vi lar det gro i 4 -6 mnd før vi setter implantatene i en senere operasjon.

Oppbygging

Oppbygging av kjevebenet må ofte gjøres i overkjevens front-tanns-område for å få et tilfredsstillende kosmestisk sluttresultat. Det finnes ulike teknikker å gjøre dette på, og en kan bruke pasienten sitt eget ben eller en kan bruke kunstig ben. Inngrepet foregår i lokalbedøvelse og som oftes tar kirurgen en liten benbit fra underkjeven og flytter dette til ønsket sted. Mer info får du hos tannlegen.

Hvorfor det er viktig å erstatte manglende tenner? Hvorfor er implantater det beste alternativet? Hvis en tann går tapt, begynner støttebeinet å trekke seg tilbake. På grunn av kreftene i bittet, flyttes nabotennene mot gapet og motsatt tann beveger seg også ut av beinuttaket. Dette skaper flere hull, tygge/gummebetennelse, matfeller og karies. Når flere tenner er tapt, kan flere deler av kjevebeinet trekke seg sammen og resultat kan bli at pasientens ansikt kan endre seg. Implantater er en god løsning på mange måter.-bevarer beinet,-stopper beinressorpsjon-overfører bitende krefter på den naturlige måten direkte til beinet. Derfor er det ingen grunn til å file ned nabotennene for å sette på bro.-er estetisk og langsiktig mulighet for erstatning av manglende tenner.

Hvilke alternativer passer best for deg og hvordan festes de?

Når implantatene er grodd fast i beinet, er det klart for feste av protesen. Det blir åpnet til skruene og distanseskruer blir satt inn for å finne riktig distanse til de endelige festeskruene. Protesen blir ferdiggjort med riktig avstand og skrudd på plass. Til slutt fylles skruehullene og prosessen er endelig. 

Kroner og bro er i hovedsak laget i to kvaliteter. Helkeramisk og keramisk på metall. Er det synlige tenner som skal erstattes, anbefales ikke på metall da dette kan gi skygge. 

Proteser

Det er mange alternativer når det gjelder proteser. Den enkleste løsningen er vanlig protese som må tas ut ofte for rengjøring. Klikkproteser som også er avtagbar. Proteser som er skrudd fast til implantat og delproteser som festes på egne tenner. Hva som er riktig for deg tar du med tannlegen.

Hvordan lages de?

Å lage en protese er stort sett håndarbeid og produksjonstid er vanligvis 5 dager også på krone og bro. Dette er for de typene som skal festes på implantat.  

Helprotese, delprotese eller skjelettprotese.

Hvilken protese som er best for deg ser du sammen med din tannlege best etter sjekk og gjennomgang av bilder.

Alt er selvfølgelig også et økonomisk spørsmål, da spranget er stort fra løse proteser til implantert baserte proteser.

Tannen er nå symptomfri. Vi setter først på kofferdam, fjerner så det bakteriedrepende innlegget og tørker kanalene. Rotfyllingen lages nå medguttaperka fylling. Guttaperka er et naturlig forekommende gummimateriale laget av sevjen fra et gummitre. Den limes fast i røttene ved hjelp av en sement. Vi benytter et varmt instrument til å smelte av overskuddsmaterialet som stikker opp i kronedelen av tannen, før vi legger ny bakterietett toppfylling. Tannen er nå ferdig rotfylt. Etter at det er bekreftet i orden, settes det krone på tannen eller hvis mulig oppbyggende materiale. Som nevnt krever dette en eller 2 behandlinger.  

Rotfylling

Tann som har blitt utsatt for slag, sterk slitasje eller store kariesangrep må muligens rotfylles. En død eller døende nerve må fjernes fra sitt hulrom og erstattes av et fyllingsmateriale. Formålet med en rotfylling er å lage en bakterietett forsegling så bakterier ikke flytter seg fra munnhulen, videre via røttene og inn i kjevebenet. Hvis det ikke er bakterier i roten på tannen, kan rotfyllingen gjøres ferdig på første besøk hos tannlegen. Dersom nerven er død, må bakteriene i tannen fjernes før vi forsegler roten. Da må tannen behandles over minimum to besøk. En tann med levende nerve, har best prognose. Dersom tannlegen forventer at en nerve vil dø, anbefales det å rotfylle før man lager store restaureringer på tannen. Krone eller bro er eksempler på store restaureringer.

Kronen eller den synlige delen av tannen, er eksponert for bakterier vi har i munnen, mens roten skal stå i et bakteriefritt miljø. Midt inni tannen er det et hulrom der nerven holder til - kalt pulpa. Denne kan bli skadet av ulike årsaker og aller vanligst skades nerven av for store hull som ligger nær eller inn til pulpa. Pulpa kan også skades ved slag mot tannen, alvorlig tanngnissing eller av andre forhold. Når pulpa skades blir det betennelse i vevet. Dette nervevevet er så sårbart at nerven etterhvert vil dø. En død nerve betyr at blodsirkulasjonen i nervevevet har kollapset. Da kommer det bakterier til og gir infeksjon i tannen. Det er fuktig og varmt inne i nervehulen, noe som er ideelt for bakterievekst.

Trygt bytte fra amalgam til hvite fyllinger

På grunn av det faktum at amalgamfyllinger er giftige og mangler helsebringende effekt, byttes de i dag ut med hvite fyllinger som er trygge for oss. Tannen renses for plakk og flekker før amalgamfyllingen fjernes. I bedøvelse blir tannen isolert fra miljøet i munnhulen og amalgamfyllingen fjernes med et diamantbor. Alle amalgamrester blir sugd ut av et avsug, separert fra alle andre rester, og tømt i en spesiell beholder som blir sendt til et spesialistmottak for amalgamhåndtering.

Stadig flere pasienter spør om amalgamfyllinger er trygge for tennene. Pasienter er atskillig mer bevisste på sin tannhelse i dag, og blir ofte urolige av det faktum at de gamle og mørkegrå amalgam plomber, som for noen år siden var et vanlig fyllingsmateriale.  

Amalgam er en blanding av kvikksølv, sølv, tinn, kobber og av og til sink. En del pasienter har bestemt seg for å kvitte seg med amalgamfyllinger og bytte dem ut med hvite fyllinger. Resten av pasientene er ennå ikke klar over at det er lurt å skifte ut gamle amalgamfyllinger.

Amalgamfyllinger, er blant de eldste tannfyllinger som ble brukt av tannleger, på grunn av sin lave pris. Fra 2008 ble det i Norge innført totalforbud mot amalgam som tannfylling. Amalgam utvider seg når det herder, noe som skaper press på tannen og på sikt ødelegger den. 

Anbefalt av våre tannleger i Gdansk

Med munnskyller for tennene kan du enkelt ta kontroll over munnhelsen din! Gjennom vannstrålens justerbare styrke kan du effektivt fjerne plakk og bakterier mellom tenner, tannkjøtt, regulering, implantater og andre rekonstruksjoner i munnen. Klikk på bildene.

Munnskyller

Ladbar munndusj - tar liten plass i badet.

Kommer til der tanntråden ikke når.

Enkel, effektiv og skånsom rengjøring av tenner og tannkjøttet.

Perfekt hvis du har tannregulering, implantat, kroner, broer eller dype tannkjøttlommer.

forenkler rengjøringen mellom tennene, og på en effektiv og skånsom måte i forhold til å bruke vanlig tanntråd. Den løsner plakk og bakterier mellom tennene og dypt ned i tannkjøttlommene, der tannbørsten og tanntråden har vondt for å komme til.

Perfekt for deg med tannregulering 

PowerFlosser Cordless er ideell for den som har tannregulering, implantat, kroner, broer eller dype lommer i tannkjøttet. Pulserer med en 0,6 mm fin vannstråle, masserer skånsomt og øker blodsirkulasjonen i tannkjøttet, noe som reduserer blødninger.

PowerFlosser er ladbar i ladestasjonen, noe som gjør at du lett kan ta den med på reisen. Munnskylleren har automatisk avstengning etter 2 minutter ås batteriene varer lengre. Den er dessuten stillegående, noe som gjør at du ikke forstyrrer andre når du bruker den. Trykket på vannstrålen kan du regulere i 3 trinn og vannbeholderen rommer 150 ml.

Enkelt skifte av munnstykke - 2 stk. Standard Nozzle Tip-munnstykket følger med i forpakningen.

Har du spørsmål om behandlinger, priser eller annet? Kontakt vår norske kontakt på skjemaet under.

Tormod Ustad

tlf. 975 82 788